Vormselvoorbereiding 2019

Een aantal kinderen van Mandegoud en een van De Regenboog bereiden zich voor op het Vormsel. Het feest zal, zoals het nu lijkt, op 10 juni 2019 (2e Pinksterdag) in de Willibrorduskerk in Kloosterburen plaatsvinden. Mgr.dr.C.F.M. van den Hout (de bisschop) zal ze het H.Vormsel toedienen. We zijn inmiddels met een enthousiast groepje met 5 vormelingen ons aan het bezinnen wat het Vormsel inhoudt. Dit aan de hand van een project, dat heet: "In vuur en vlam". De meeste maandagmiddagen na schooltijd, van half vier tot half vijf zijn we daar mee bezig tot aan de grote dag!
Op maandag 13 mei 2019 zijn we op bezoek geweest bij de bisschop thuis in Groningen. Een leuke kennismaking en leerzaam, interessant! 

De eerste communiegroep in de kerkHet groepje kinderen dat zich voorbereidt op de eerste communie heeft op maandag 5 februari '18 een rondleiding door de kerk gedaan. Pastoor Wellen liet ze alle belangrijke dingen zien en gaf er uitleg bij. Het was een interessante en leerzame middag.

Foto's

Eerste Communie 15 april 2018Deze groep is zich aan het voorbereiden op de Eerste Communie. (Het Avondmaal binnen de RK kerk)
Maandags na schooltijd zijn we daar tot half april mee bezig. We doen dan een les uit "Het geheim van de Eucharistie".  Zo'n les duurt ongeveer een uur. Vijf kinderen zitten op Mandegoud en drie komen hier speciaal voor naar Kloosterburen. Sebastiaan (Baflo), Mika (Leens) en Leane (Zoutkamp)
Die viering is op zondag 15 april in de Willibrorduskerk in Kloosterburen.

 

Vormselvoorbereiding
Een aantal kinderen van Mandegoud en een van "buitenaf" bereiden zich voor op het Vormsel. Het feest zal, zoals het nu lijkt, waarschijnlijk zaterdag 13 mei in de Willibrorduskerk in Kloosterburen plaatsvinden. We zijn inmiddels met een enthousiast groepje met 5 vormelingen ons aan het bezinnen wat het Vormsel inhoudt. Dit aan de hand van een project, dat heet: "In vuur en vlam". De meeste maandagmiddagen na schootijd, van half vier tot half vijf zijn we daar mee bezig tot aan mei.

En dit zijn ze dan v.l.n.r: Fleur - George - Olaf - Jan-Willem en Reinier


 
 

Sirkelslag, een interactief spel tijdens de LEVO-les

Afgelopen weken heb ik met de leerlingen van groep 7 en 8 het spel Sirkelslag School gespeeld. Dit is een landelijk wedstrijd waar uiteindelijk 127 scholen aan mee hebben gedaan. In twee weken hebben we verschillende opdrachten moeten uitvoeren om zo tot een goed eindresultaat te komen. De opdrachten waren erg divers. Zo moest er een kippenhok gebouwd worden met alleen papier, schaar en plakband, er moesten raadsels worden opgelost, puzzels worden gemaakt en we hebben schoenen geruild, iedereen moest twee verschillende schoenen aan. Spannend, hilarisch en vooral heel leuk.

Naast het spelelement hebben we ook geleerd dat het niet voor alle leerlingen in de wereld vanzelfsprekend is dat ze naar school kunnen. We zagen dit in een filmpje over een jongen in Afrika. Hij moet voor zijn eigen schoolgeld zorgen en slaagt daar ook in door middel van een handel in kippen/eieren. Een leerzaam onderdeel van het project.

Het thema van de wedstrijd was: Ga voor Goud! Dit betekende dat je je talenten moest gebruiken. De presentatrice van het spel vertelde het Bijbelverhaal van de Talenten. Iedereen heeft talenten die je kunt gebruiken; je kunt goed luisteren, je bent een goede vriend(in), je bent goed in sporten of je bent een kei in het oplossen van raadsels. Alle talenten kwamen aanbod in de wedstrijd en het was mooi om te zien dat ieder talent van de leerlingen kon worden ingezet. Het ging er tenslotte om dat je het samen moet doen en dat alle talenten samen voor het beste resultaat zorgen.

Voor onze school betekende dit dat we van de 127 scholen op de 5de plaats zijn beland! Een prachtig resultaat. En volgend jaar gaan we natuurlijk helemaal voor goud!

Voor meer informatie over het spel verwijs ik u graag naar:

https://www.sirkelslag.nl/school/over-sirkelslag

Hartelijke groet,

LEVO-juf Nathalie

 

 


En hier staan ook nog wat foto's bij van deze lessen:
SirkelslagKloosterburen
 

Adventviering met dominee Michiel en pastor Nellie
In de Willibrorduskerk

dominee Michiel en pastor Nellie over kerst in de kerkDe viering (met foto's)


Foto's uit de kerk


 

Levensbeschouwelijk onderwijs
oktober 2015

Afgelopen maandag hebben we bij de levolessen bezoek gehad van dominee Michiel Pronk en pastor Nellie Hamersma. Zij kwamen vertellen over hun werk. De kinderen mochten attributen aanwijzen die de pastor en de dominee hadden meegenomen en daar werd dan een mooi verhaal bij verteld en uitleg bij gegeven. Het was prachtig om te zien hoe aandachtig de kinderen luisterden naar de verhalen bij het water, de wijn, de rozenkrans, olie, bijbel en kruis en nog veel meer.
Voorafgaand aan deze les hadden de kinderen al eerder vragen mogen verzinnen en die werden nu gesteld. Vragen variërend van: "Bent u getrouwd?" tot "Waar woont God?".
Bijzonder was ook de kennis die al bij de kinderen aanwezig was, velen wisten al heel veel over het werk van de dominee of de pastor. Het was een mooie waardevolle les.

Foto's van de les

Deze les was de laatste voor de herfstvakantie.
Vanaf de zomervakantie zijn we natuurlijk al druk bezig geweest met elke week een levoles. In de lessen van de afgelopen weken stonden de (scheppings)- verhalen en de centrale figuren uit de diverse wereldgodsdiensten centraal. Iedere groep heeft op haar niveau kennis gemaakt met bij voorbeeld Jezus, Mohammed of Boeddhistische gewoonten, toegepast op het leven van vandaag. Na de vakantie zullen er weer een ander maatschappelijk of godsdienstig thema's centraal staan.
 

Bezoek aan de Petruskerk in LeensEen activiteit binnen het levo-onderwijs was een bezichtiging van de Petruskerk in Leens. Dominee Michiel Pronk leidde het bezoek en gaf uitleg.
Foto's
 
 
Aswoensdagviering 2015


Op de woensdag na carnaval heeft pastor Nellie een Aswoensdagviering gedaan.

De foto's


 
Witte donderdag vieringDonderdag hebben we een mooie viering in de Willibrorduskerk gehouden. Pastor Nellie legde duidelijk uit wat deze dag zo bijzonder maakt. Het laatste avondmaal (paasmaal) en de voetwassing van Jezus met zijn leerlingen. Er waren ook veel (groot) ouders bij.

Foto's van de viering

 

Adventsviering in de Sint Willibrorduskerk


 Op donderdag 10 december vierden we samen met pastor Nellie 2e advent.  De twee adventskaarsen werden aangestoken terwijl het adventslied werd gezongen. Ook luisterden wij naar  een mooi verhaal, dat pastor Nellie ons vertelde.

Foto's van de viering

 


Pastor Nellie op bezoek op Mandegoud

pastor Nellie met Antonius


 Donderdag, 14 november kwam pastor Nellie bij ons om te vertellen over Sint Maarten, Sint Nicolaas en Sint Antonius. Het beeld dat ze bij zich had is Sint Antonius met het kindje Jezus. Ze leerde ons: Heilige Antonius beste vrind, maak dat ik mijn …… weer vindt. Als je nl. iets kwijt bent, kan St. Antonius je helpen het te vinden.

Nog een paar foto's